"GŁOGÓWKA"

Głóg jest owocem wykorzystywanym w farmacji. Zawiera naturalne substancje wspomagające pracę serca. W dzisiejszym świcie obfitującym w ciągłe sytuacje stresowe, tym cenniejsze jest wykorzystanie głogu jako lekarstwa występującego w naturze, a będącego w zasięgu. stosuje się ją pomocniczo w łagodnych postaciach zaburzeń czynnościowych serca na tle nerwicowym, tzw. „sercu starczym”, łagodnym nadciśnieniu tętniczym, jako środek uspokajający oraz w innych schorzeniach. Głóg zaleca sie osobom chorym na chorobę wieńcową.
Blokuje też enzymy osłabiające mięsień sercowy i w ten sposób wspomaga jego pracę. dlatego jest to odpowiedni lek dla osób cierpiących na choroby serca. głóg ma też właściwości przeciwutleniające, czyli chroni przed miażdżycą. dodatkową korzyścią stosowania głogu są właściwości uspokajające, pomaga zasnąć osobom cierpiącym na bezsenność. badania wykazały że głóg ma właściwości chroniące kolagen-czyli białko tworzące tkankę łączną która ulega zniszczeniu np.w czasie zapalenia stawów.*

*Informacje pochodzą z ogólnie dostępnych stron i portali internetowych i nie stanowią wskazań i zaleceń producenta nalewek regionalnych "Bieszczadzkie Smaki" 

  • 0,100 l - 20,00 zł
  • 0,200 l - 35,00 zł
  • 0,350 l - 59,00 zł
  • 0,500 l - 82,00 zł
  • 1,000 l - 154,00 zł
  •   Więcej informacji o Głogu znajdziesz w zielniku


    Aby odpowiednio zadbać o swoje serce, zmień nawyki żywieniowe, zacznij uprawiać jakiś sport i przede wszystkim pij herbatki z głogu.

    Dlaczego głóg?

     Ten niezwykły krzew o soczyście czerwonych owocach od dawna wykorzystywany jest jako skuteczny lek na problemy sercowe. W Polsce znane są dwie odmiany głogu:

    • jedno szyjkowy
    • dwu szyjkowy i oba słyną z właściwości leczniczych

    Szczególnie przyjazne sercu są kwiatostany i owoce głogu. Zawierają one bowiem w swoim składzie flawonoidy oraz ich pochodne puryny. Związki te  wnikają do naczyń wieńcowych serca i je rozszerzają. Dzięki temu serce staje się bardziej utlenione i szybciej pozbywa szkodliwych metabolitów. Co więcej, wskutek rozszerzenia naczyń krwionośnych normuje się obieg krwi, serce staje się mocniejsze i zdrowsze, zaczyna lepiej pracować.

    Owoce głogu

    Dodatkowo głóg oprócz tego, że zawiera związki chemiczne korzystne dla serca, jest także źródłem garbników i saponzyd neutralizujących działanie  wolnych rodników, które mogą prowadzić do zmian nowotworowych oraz są głównymi sprawcami wielu chorób serca, układu naczyniowego, miażdżycy. Owoce głogu zawierają również mnóstwo składników odżywczych: witamin A, C, E , beta-karoten, oraz karotenoidy  wpływające korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu.

    Głóg obniża cholesterol, ale tez pomaga w walce z nowotworami.

    Oprócz wspomnianych właściwości warto też nadmienić, że głóg obniża cholesterol. Szczególnie istotne jest, że obniża frakcje LDL cholesterolu, który przenosi tłuszcz z wątroby do wszystkich komórek, powodując odkładanie się cholesterolu w ściankach naczyń tętniczych, przez co zwęża się światło tętnicy. Głóg znany jest również, że swoich właściwości relaksujących i odprężających. Herbatki z głogu są popularne wśród osób, które cierpią na bezsenność, lub wykorzystywane przez młode matki do kąpieli noworodków.*

    *Informacje pochodzą z ogólnie dostępnych stron i portali internetowych i nie stanowią wskazań i zaleceń producenta nalewek regionalnych "Bieszczadzkie Smaki"


    "GŁOGÓWKĘ" nalewamy do butelek o pojemności :

    • 0,100 l
    • 0,200 l
    • 0,350 l
    • 0,500 l
    • 1,000 l

    Więcej informacji o Głogu znajdziesz w zielniku


    NALEWKA DOSTĘPNA